GK Questions Answers for Competitive Exams | SET 1 | GK

By | January 15, 2018

Welcome to GK questions answers series! This is SET 1 where we will discuss mixed General knowledge and general awareness questions answers. The GK questions here are from different subjects like-

  • Physics
  • Chemistry
  • Biology
  • History
  • Geography

Each and every GK questions here are important. Therefore, for better result you can note down them in your copy or you can bookmark this website.

So, let’s start today’s class!

 

GK Questions answers – SET 1

 

1. Temperature at which all substance have zero thermal energy?

Ans. -273 degree Celsius

 

2. What is catalyst?

Ans. It is a substance when added to a reaction it alter (change) the rate of reaction, but remains chemically unchanged

Special Note – So a catalyst when added to a reaction

  • It changes the rate of reaction
  • But remains chemically unchanged

 

3. The study of inter-relations of animals and plants (living organisms with environment) is called?

Ans. Ecology

 

4. What is Entomology?

Ans. Study of insects

Special Note – Its a branch of Zoology

 

  • Related gk questions asked in exams

> Study of animal kingdom – Zoology

> Study of plants – Botany

 

5. What is Dioptre in physics?

Ans. It is a unit to express focal power of optical lenses

Special note – Dioptre is also the reciprocal of focal length in meters

{\displaystyle P[dioptres]={\frac {1}{f[metres]}}}

 

6. What is Escape velocity?

Ans. It is the minimum speed needed by an object to escape from the gravitational attraction of a massive body

 

7. Name the laughing gas?

Ans. Nitrous oxide (N2O)

Special note

Chemical name is > Di-nitrogen monoxide

# It’s a very important question asked in major exams

 

8. What is the function of Artery in heart?

Ans. These are blood vessels which carry oxygen-rich blood from heart to various parts of the body

 

9. What is light year?

Ans. It is a unit of distance which is used to measure the distance travelled by light in one year

Special Note –

1 light year = 9.4607×1015 m

 

10. Who has written Anandamath?

a. Rabindranath tagore

b. Sarojini naidu

c. MK Gandhi

d. Bankim chandra chatterjee

Ans. d

Special Note – Anandamath is a bengali fiction book written and published in 1882 by Bankim chandra chatterjee. The national song Bande mataram was published in this book.

 

11. Thimphu is the capital of

a. Nepal

b. Myanmaar

c. Bhutan

d. Bangladesh

Ans. c

Special Note

Currency of Bhutan-

  • Bhutanese ngultrum
  • Indian rupee

 

12. When a ray of light passes from denser medium to rarer medium, what happens

a. It bends towards normal

b. Its bends away from normal

c. Remains unchanged

Ans. b

 

13. The time period of a seconds pendulum is

a. 1 second

b. 2 seconds

c. 3 seconds

d. 4 seconds

Ans. b

Special Note –

> 1 sec for the swing in one direction and 1 sec for the return swing

# very important question for railways exam

 

14. The nuclear fuel in sun is

a. Uranium

b. Oxygen

c. Hydrogen

d. Carbon

Ans. c

> Very important question

 

15. What is Parasite

Ans. Organism which derives its nourishment from another living organism and lives/depends on them

 

16. In Diesel engine the ignition is caused by

a. Automatic starter

b. Spark

c. Friction

d. Compression

Ans. d

Special Note –

  • Ignition means starting to burn or setting something on fire
  • Compression means increasing the pressure of the fuel mixture in a combustion engine

 

17. In whose report the ideas of federation of states was 1st proposed

a. Rajagopalachari

b. Sarat bose

c. Shyamaprasad mukherjee

Ans. c

> Shyamprasad mukherjee was an Indian barrister and politician, who served in J.L. Nehru’s cabinet minister as industry and supply minister

 

18. In the world map some lines are drawn joining places of equal dip angles [what are these lines?]

a. Isothermal lines

b. Isogonic lines

c. Isoclinic lines

Ans. c

 

19. The principal controlling factor of the Indian monsoon is

a. Temperature

b. Himalayan mountains

c. Jet stream

d. Lower air circulation

Ans. c

 

20. Indian polity is

a. Unitary in nature

b. Federal in nature

c. Semi feudal in nature

Ans. b

Special note-

> All states form a unity but all remains independent with their internal affairs

 

21. Founder of the Bahmani dynasty

a. Alauddin hasan bahman shah

b. Firoz shah

c. Ahmad shah

d. Muhammad shah I

Ans. a

> Very important question

 

22. Panchayat system in Indian constitution was introduced by which amendment

a. 70 th

b. 73 th

c. 72 nd

Ans. b

> Very important question

 

23. Which of the following journals was from Maharashtra state

a. Sarathi

b. Sandhya

c. Atmasakti

d. Kranti

Ans. d

 

24. Second battle of Panipat was fought in which year

a. 1707 AD

b. 1757 AD

c. 1556 AD

Ans. c

>Very important question asked in major staff selection commission exams, RAIL exams

Special notes-

> 1st battle of panipat = 1526

> 3rd battle of panipat = 1761

 

25. After Lord Irwin who became viceroy of India

a. Lord Willingdon

b. Lord Linlithgow

c. Lord Wavell

Ans. a

 

26. Who organised council of Barabhais

a. Nana phadnavis

b. Madhav rao narayan

c. Baji rao II

Ans. a

 

27. The center of Portuguese power in India was in

a. Bajipur

b. Calicut

c. Cochin

d. Goa

Ans. d

 

28. Who analysed and developed the drain wealth theory by Dada Bhai Naoroji

a. MG Ranade

b. BG Tilak

c. GK Gokhale

Ans. a

> very important question asked in major SSC exams

 

29. Sufism reached India in the century

a. 11 th

b. 13 th

c. 14 th

Ans. a

 

30. Land reforms largely benefited the economic condition of

a. Small farmers

b. Co operative farmers

c. Bargadars

d. Agricultural labours

Ans. c

 

Keep visiting! The next class SET 2 will be updated soon. The link will be published here.

# SET 2 Published > Click here

Related Post

# Daily visit www.anicow.com for more updates
Free subscribe us and get updates direct in your email
Enter your email address: Get daily updates Anicow.com