GK Current Affairs 1 May 2018 | For govt jobs competitive exams

By | May 22, 2017

Here you will get GK Questions on Latest current affairs. These questions answers series are based on latest current events, and are helpful for govt jobs and competitive exams. We have collected these latest current affairs GK questions from various newspapers like Indian express, Times of India, google news and other online sources.

We have covered here all the major sections like Indian current affairs, international affairs, current country news, science tech, general knowledge and latest general awareness updates.

 

GK Questions – Latest current affairs 1 May 2018

1. Maharashtra state is going to start a new airport. The name of the airport is?

Ans. SindhuDurg Airport Pvt. Ltd.

Special notes-

> Will get start from September 2018

> This project is constructed under MIDC (Maharashtra industrial development corporation)

 

2. Recently India and Japan held a meeting in New Delhi. The name of this meeting is?

Ans. India-Japan Energy Dialogue

Special notes-

> This was the 9th meeting

> Indian side was attended by R.K.Singh (Minister of state, Power and energy)

> Japanese side was attended by Hiroshige Sekosigned (Economy minister, Trade & Industry)

 

3. A new train service started in Chhattisgarh. The name of the train is?

Ans. Antyodaya Express

Special notes-

> Flagged off by CM of Chhattisgarh – Raman singh

> Will cover distance between Firozpur and Durg

 

4. The next Pravasi Bharatiya Divas to be held in year 2019 from 21st to 23rd January. In which state it will take place?

Ans. Varanasi, Uttar Pradesh

Special notes-

> This will be the 15th Pravasi Bharatiya Divas (2019)

> The 14th Pravasi Bharatiya Divas was held in 2017 (7 to 9 January) at Bengaluru, Karnataka

 

5. Recently Vijay Prahar 2018 event started in Rajasthan. What is this event about?

Ans. Vijay Prahar is a Indian army exercise which started at Suratgarh, Rajasthan

Special notes-

> Gagan Shakti 2018 named exercise was conducted by Indian Airforce during April 2018

 

6. Who got the Lifetime PC Chandra Puraskaar 2018?

Ans. Asha Bhosle

Special notes-

> Chief guest of the ceremony – Actress Sharmila Tagore

> This award is consists of Rs.10 Lakhs

> Asha Bhosle has also awarded-

* Dadasaheb Phalke in the year 2000

* Padma Vibhushan in the year 2008

 

7. Who has been appointed as the Director General of PIB [Press Information Bureau]?

Ans. Sitanshu Ranjan Kar

Special notes-

> He is an Indian Information Services officer [IIS]

> He has also served in Doordarshan and All India Radio under the ministry of Information and Broadcast

 

8. Recently who became India’s longest serving Chief Minister and he belongs to which state?

Ans. Sikkim’s Chief minister Pawan Chamling

Special notes-

> He has completed 23 years

 

9. NASA will launch a new mission to study interior of planet Mars. The name of the mission is?

Ans. InSight

Special notes-

> InSight full form – Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport

 

10. Who won the Azerbaijan grand prix?

Ans. Lewis Hamilton

Special notes-

> He is a Formula 1 motorist

> The event took place in Baku, Azerbaijan

 

11. India and Malaysia recently performed a joint military exercise. The name of the exercise is?

Ans. Harimau Shakti 2018

Special notes-

> The exercise began in Malaysia (Forest of Sengai perdik, Hulu langat)

 

12. Recently government started a new scheme under which wealth and energy will be generated from cattle/organic waste. The name of the scheme is?

Ans. GobarDhan scheme

Special notes-

> Launched by Uma Bharti, Union minister of Drinking water and sanitation

Launched at National Dairy Research Institute (NDRI) Karnal, Haryana

 

# For more current affairs – Click here

 

Related Post

# Daily visit www.anicow.com for more updates
Free subscribe us and get updates direct in your email
Enter your email address: Get daily updates Anicow.com